Fra papirskrot til tennbriketter

Hauger med papir fra Tratec gir arbeid og ny verdiskapning for brukerne av Måneglytt håndverk- og dagsenter i Vennesla.
Fra papirskrot til tennbriketter

Måneglytt håndverk- og dagsenter gir arbeid og aktivitetstilbud til rundt 40 brukere med ulike bistandsbehov. Her lager de foruten tennbriketter, blant annet keramikk og tekstiler.

Nylig etterlyste Måneglytt flere leverandører av papir, og dette hadde vi lyst til å være med på.

- Her driver Måneglytt miljøarbeid i praksis. De har skapt en ny verdikjede av avfall, som i tillegg skaper arbeidsoppgaver til sine brukere. Bedre blir det ikke, sier Kristin Brattstad, markedsansvarlig i Tratec.


Produksjonen av tennbriketter er sirkulærøkonomi og gjenvinning i praksis. Papiret kommer fra bedrifter og offentlige etater, mens nedbrente stubber av lys fra publikum blir til stearin som trengs i brikettene.

– Jeg gleder meg alltid til å komme på jobb. Det er gøy å holde på her ute.

Malena Eriksen henter ferske tennbriketter som nettopp har hatt en tur oppi gryta med rykende varm stearin, og plasserer dem ut over et bord for tørking. Deretter putter hun dem over i en stor pose, før de fraktes videre til systua. Her fordeles de i papirposer sydd av avispapir fra lokalavisa Vennesla Tidende. 40 tennbriketter i hver pose og vips, så er de klare for salg. Prisen på 30 kroner per pakke skremmer ingen fra å kjøpe.

– De går unna som varmt hvetebrød. Folk kommer og kjøper mange poser i slengen, så de har nok til vinteren, sier Camilla Moyle, en av de ansatte på Måneglytt.


Ta turen innom Måneglytt håndverk- og dagsenter, Granlivegen 28, i Vennesla, for å se på alle de fine, håndlagede produktene de produserer.

Samarbeide med oss?

Vi hjelper deg gjerne med ditt prosjekt.

Ta kontakt

Flere referanser